Om oss

stor kunskap och erfarenhet av konfektionsbranschen. ”

Korallens ursprung kommer från syfabriken Jack & Byx i Kinnarumma, där Tage Andersson var ansvarig för lager samt att starta och driva en tvätt och plaggfärgningsverksamhet åt fabriken. På fabriken syddes bland annat jeansmärket Rock Dreams som sedan var en stadig största kund i många år. Efter syfabrikens konkurs våren 1985 köpte Tage tvätt och färgeriet och startade Korallen AB månadsskiftet oktober/november 1985. Direkt från start vände sig Korallen till utomstående jeans- och modeföretag samt jeans/klädbutiker över hela landet.

Det nystartade företaget gick väldigt bra från start, och Tage investerade i nya, moderna maskiner, utvecklade nya tjänster och anställde inom det första året ytterligare fyra personer. 1989 utbildade sig Tage inom färgning och beredning på Textilhögskolan, samtidigt som Korallen nu arbetade för högtryck med att färga jeansskjortor, färga stentvättade blekta jeans i ett flertal olika färger till de vid den tiden mest framstående jeansbutikerna i Sverige, såsom Solo, Levi Stores, Face i Borås och Olssons i Växjö.

Våren 1991 köpte Korallen en fastighet i Kinnarumma samtidigt som sömnadsproduktionen lades ner där, och Korallen fick fortsätta att tvätta och färga det som syddes i Portugal och Italien. Här föddes idén om även serva kunderna med lagerservice efter tvätt/färgning. Det visade sig dock vara svårt att locka kunder som ville köpa hela konceptet. Att erbjudande om lagerservice fanns på Korallen hade ändå nått ut inom branschen, för nu hörde klädmärket Bondelid av sig och visade sig intresserad av enbart lagerdelen. Från och med 1993/1994 tog så logistiken fart och ryktet spred sig vilket medförde att Korallen fick fler förfrågningar om denna tjänst, samtidigt som färgeriets tjänster efterfrågades i mindre utsträckning i takt med att modet förändrades och färgade och stentvättade jeans inte längre var så populära. Flera nystartade modeföretag hörde av sig och ville bli kund inom 3PL, såsom till exempel Acne Jeans, Whyred och Encore. 2001 fick man en förfrågan från det nystartade jeansföretaget Nudie Jeans, som sedan vuxit till att bli ett av Sveriges största varumärken. Vid den här tiden växte lagerverksamheten om färgeriet och blev den huvudsakliga inkomstkällan.

I takt med att antalet kunder ökade och att kunderna växte i Sveriges nya modeboom byggde Korallen ut lokalerna så mycket det gick, men behövde ändå hyra ytterligare plats hos grannföretaget och så småningom även i Rydboholm, åtta kilometer bort. För att hänga med i framförallt Nudies ökningstakt och kunna fortsätta göra ett bra jobb åt dem beslutade man en bit in på 2000-talet för att investera i ett WMS-system: NYCE.logic. Därmed kan all information mellan företagen överföras elektroniskt, och en stor del av det manuella arbetet med till exempel inventeringar kunde automatiseras och förenklas med hjälp av scanning. För en stor andel av kunderna sker dock arbetet fortfarande till största delen manuellt, utan scanning men med stor noggrannhet och flexibilitet. Därför kan vi erbjuda ett stort antal specialanpassade tjänster inom området.

För färgeriets del ligger fortfarande stort fokus på miljön, genom att ständigt utveckla och anpassa våra processer mot minsta möjliga miljöpåverkan, utan att ge avkall på kvaliteten.

Under våren 2016 kommer ett nytt stort steg i Korallens utveckling att tas. Vi flyttar då till nya, betydligt större lokaler i Borås. Där ges vi möjlighet att utveckla företagets båda verksamheter och kommer att kunna erbjuda ännu fler kunder att utnyttja våra tjänster.

 

 

Milstolpar

1985 – Korallen AB startas
1991 – Eget hus i Kinnarumma
1993 – Bondelid blir första 3PL-kunden
2001 – Nudie Jeans blir 3PL-kund
2004 – Hejco blir kund på färgeriet
2010 – Skaffar WMS-systemet NYCE
2011 – Börjar hyra extra lokaler i Rydboholm
2014 – Genomför köp av ny fastighet i Borås
2016 – Flytt till nya lokaler